четврток, 20 јуни 2024

Бугарија 35 пати може да ја стопира интеграцијата на Македонија во ЕУ, вели Керамитчиев

Објавено на

часот

Сподели

„Европската комисија ги прифати бугарските аргументи и ги наметна како свои. Односно, Северна Македонија во моментов не се расправа директно со Бугарија. Нивниот проблем е во ЕК. Отсега мораме да пристапиме цврсто, но многу внимателно, и прецизно секоја од работите да биде наведена, напишана и испратена како пример до ЕК за тоа како една земја кандидат разговара со членка на ЕУ. Поглавјето за добрососедство и владеење на правото е прво што се отвора во преговарачкиот процес и последно се затвора. Така, Бугарија секогаш ќе може да каже дека оваа земја не ги исполнува критериумите“, додаде тој.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ