понеделник, 26 февруари 2024

Брнабиќ побара од БиХ и Црна Гора повторно да размислат за приклучување кон иницијативата „Отворен Балкан“

Објавено на

часот

Сподели

„Тоа нема никаква врска, практично со политиката, освен што сигурно ќе ја намали тензијата во моментов. Во иницијативата учествуваат Република Србија, Северна Македонија и Република Албанија. Добро ќе ни дојде на сите заедно поголема вклученост на БиХ и секако Црна Гора. Таа иницијатива е иницијатива која зборува за отворање на границите, за заемниот, целосно слободен проток на луѓе, стоки, капитал и услуги, за гранични премини кои се отворени 24/7 за различни инспекции, пред се фитосанитарни и ветеринарни, кои се целосно усогласени, за да обезбедиме дека и нашата економија и нашиот народ имаат многу поголема корист од нашата меѓусебна соработка“, рече Брнабиќ, пренесува агенцијата Анадолија.

Таа потсети дека била и во Загреб каде разговарала со премиерот на Хрватска, Андреј Пленковиќ.

„Затоа се надевам дека во наредните недели и месеци ќе продолжиме по овој пат за заеднички да развиваме мирен, стабилен, просперитетен Балкан за сите наши граѓани и сите бизнисмени“, рече меѓу другото Брнабиќ.

Таа наведе три информации кои говорат за меѓусебниот потенцијал за соработка. Првата е дека билатералната трговија меѓу БиХ и Србија е двојно зголемена во последните десет години, втората е дека БиХ е втор извозен партнер на Србија, а Германија е прв.

„Третиот податок, кој исто така е фасцинантен, е дека Република Србија е трет извозен партнер на Босна и Херцеговина. Прв е Хрватска, втор е Германија, а трет е Република Србија. Само кога ќе ги погледнете овие три параметри, целосно ви е јасно не само колку сме упатени едни на други, колку сме важни едни за други, туку и колкав е потенцијалот кој вообичаено нашите граѓани не го гледаат и се чини дека понекогаш некоја друга земја е поважна на економски план, дека некоја друга земја има поголем економски потенцијал за раст, а кога ќе погледнете, во однос на БиХ првиот економски партнер е практично Република Хрватска, втората е Германија, третата е Република Србија“, рече Брнабиќ.

Таа упати честитки за уште еден успешно организиран саем, истакнувајќи дека е сигурна дека како резултат на овој саем следната година податоците ќе бидат многу подобри.

Според неа, минатата година била одлична, меѓусебната трговија е зголемена за околу 33 отсто, извозот од Босна и Херцеговина во Србија е зголемен за околу 40 отсто.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ