вторник, 5 март 2024

Бочварски: Веќе се платени 117 милиони евра за „Бехтел и Енка“

Објавено на

часот

Сподели

Кон ЈПДП,  информира министерот, се исплатени средства од 117 милиони евра или во износ  од 7,254 милијади денари.

„Оттаму, проектното одделение коешто е формирано во ЈПДП работи во директен  контакт и комуникација со компанијата „Бехтел“ во реализација на останатите чекори и процедури согласно Програмата, согласно Договорот и согласно Законот“, вели Бочварски во интервју за МИА.  

Владата ја донесе Програмата за финансирање патна инфраструктура за проектот Коридор 8 и Коридор 10д за 2023 година на седница на 23 март, по што беше објавена во Службен весник.  Во Програмата, меѓу останатото, е наведено дека средства во износ од 7.254.000.000 денари (117.000.000 евра) се исплаќаат во две транши и се наменети за мобилизација, екипирање со механизација, воспоставување кампови, лабораторија и други работи од страна на изведувачот на работите пред да се започне со градежни активности на трасите: делница 1 (Тетово – Гостивар), делница 2 (Гостивар – Букојчани), делница 3, (Требениште – Струга – Ќафасан) и делница 4 (Прилеп – Битола). Средствата од првата транша која изнесува 5.390.000.000 денари (87.000.000 евра) и од втората транша во износ од 1.864.000.000 денари (30.000.000 евра) се исплаќаат согласно член 14.7 од Договорот за изградба на Коридор 8 и Коридорот 10д.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ