петок, 21 јуни 2024

Бесими-Гир: Зајакнување на економскиот и социјалниот развој на земјата за исполнување на критериумите за ЕУ

Објавено на

часот

Сподели

Освен тоа се препорачува и продолжување со реформите во управувањето со јавните финансии преку постепена фискална консолидација на среден рок, усвојување на новиот закон за буџет, спроведување на Даночната стратегија и дигитална трансформација на Управата за јавни приходи, донесување нов закон за јавно приватно партнерство, како и подобрување на деловното окружување преку продолжување со дигитализацијата на јавните услуги, рационализација на парафискалните давачки и усвојување нова стратегија за формализација на економијата.

Како што соопшти министерот за финансии Фатмир Бесими на денешната заедничка прес-конференција со евроамбасадорот Дејвид Гир, во дискусијата со Европската комисија, по доставување на Програмата на економски реформи 2022 – 2024, договорено е фокусот во наредниот период да биде насочен и кон усвојување на правната рамка за енергетска ефикасност и воспоставување фонд за енергетска ефикасност согласно Зелената агенда за Западен Балкан на ЕУ, како и кон продолжување со реформите во образованието, особено кон средното стручно образование.

Меѓу заедничките препораки е и зголемување на опфатот и пристапот на невработени ранливи категории со мерките од Оперативниот план за активни политики и мерки за вработување и преку зголемена соработка на центрите за вработување и социјалните центри.

„Целта на спроведувањето на овие заклучоци е да се зајакнат економскиот и социјалниот развој на земјата, како и да се приближиме кон постигнување на барањата од Копенхашките критериуми за пристап кон ЕУ“, истакна Бесими.

Според него, со официјалното усвојување на заедничките заклучоци почнуваат подготовките за наредната Програма на економски реформи 2023-2025 година.

„Ова е време на големи економски предизвици, за што се бара внимателно креирање на фискалната политика, со мерки за поддршка на економијата и граѓаните, но и мерки за поттикнување на растот“, рече тој.

Бесими оцени дека воспоставената пракса на дијалог на високо ниво во изминатите две години помеѓу министрите и  директорите на директорати во Европската комисија за предизвиците со кои се соочува земјата  за постигнување одржлив економски раст, е силен сигнал до ЕК за нашата посветеност за процесот на преговори, каде што Програмата на економски реформи има клучна улога и претставува оперативна алатка за спроведување на структурните реформи кои се предуслов за користење на финансиските средства од Економско-инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ