понеделник, 15 април 2024

Англиската црква сака да им дозволи на геј-паровите да добијат свештенички благослов

Објавено на

часот

Сподели

Генералниот синод, управното тело на црквата, одржа четиричасовна дебата за ова прашање, кое откри поделеност во институцијата, откако синодот во февруари гласаше да им се дозволи молитва на геј-паровите откако ќе склучат граѓански брак.

„Беше добро да се слушнат размислувањата на членовите на синодот и ќе ги вклучиме во концентрираната работа на изработка на нацрт, која почнува сега. Со нетрпение очекуваме повторно да се сретнеме во ноември“, рече бискупката од Лондон Сара Мулали.

Англиската црква, центарот на светската англиканска заедница, не дозволува истополови бракови во своите цркви, а нејзиниот дискурс за хомосексуалноста и полот внимателно го следат милиони англиканци низ целиот свет.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ