четврток, 13 јуни 2024

Американскиот амбасадор во Приштина: Потреба од деескалација, градоначалниците да не работат од општинските згради

Објавено на

часот

Сподели

Тој ова го кажа веднаш по состанокот на амбасадорите на западните земји со косовскиот премиер Аљбин Курти, и додаде дека препорака на САД е спорните градоначалници да не работат од општинските, туку од други згради.

Ховениер, меѓутоа, не наведе дали Курти се сложува со оваа препорака, кажувајќи дека тој тоа треба да го каже.

„САД веруваат, зборувам и за моите колеги, дека не е неопходно избраните претседатели на северот задолжително секојдневно да одат на работа. Всушност, краткорочно, препорачуваме тоа да не се случува“, кажа американскиот дипломат.

Кажа дека постои согласност дека не треба да се ескалира ситуацијата, „но дека не знае дали може да каже дека постои согласност за тоа како да се дојде до таа деескалација“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ