петок, 14 јуни 2024

Американски конгресмен: „Америка е во војна? Кога ние гласавме за тоа?“ (ВИДЕО)

Објавено на

часот

Сподели

Тој обвинувањата им ги упати и на републиканците и на демократите, а особено го критикуваше лидерот на конгресното мнозинство Стени Хојер, кој во петокот изјави дека „Америка е во војна“.

„Кога го слушнав лидерот на мнозинството како вели „време е за војна“, се прашав – кога тоа ние гласавме за да одиме во војна?“, праша Рој.

„Ако водиме посредничка војна и ако ѝ даваме на Украина 40 милијарди долари само затоа што сакаме да изгледаме „фенси“ со сино-жолти знаменца, и за да се чувствуваме добро во сопствената кожа, можеби би требало да имаме некаква дебата тука во оваа сала“, истакна Рој.

Тој е инаку еден од 57 конгресмени републиканци кои гласаа против давањето воена и економска помош на Украина, во вредност од 40 милијарди долари.

Сепак, предлогот помина, односно беше усвоен со 368 гласа „за“ и 57 „против“, сега предлогот е во Сенатот, каде исто така се очекува да добие поддршка.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ