недела, 3 март 2024

АХВ не утврди проблем во здравствената заштита на свињите во Амзибегово

На повик на Министерството за внатрешни работи (МВР), ветеринар од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), извршил увид на свињарската фарма во село Амзибегово, информираат во пименото соопштение од АХВ.

Фото: МИА

Објавено на

часот

Сподели

„Од аспект на надлежност на Агенцијата за храна и ветеринарство, со надзорот не е утврден проблем во однос на здравствената заштита на животните – свињите кои се одгледуваат на фармата, односно, не е евидентирана смртност кај животните. АХВ изразува жалење за несреќниот настан“, пишува во соопштението на АХВ.

Инспектори од Државниот  инспекторат за труд (ДИТ) вчера излегоа на терен по трагедијата во свињарска фарма во светиниколското село Амзабегово, во која еден работник на 45 годишна возраст почина на лице место, а неговиот 53 годишен колега, кој притрчал да го извади од дупката е на Клиниката за токсикологија во Скопје. Се чекаат да поминат 48 часа за да му се направи компјутерска томографија на мозокот. Директорката на Државниот трудов инспекторат, Весна Томовска изјави дека е извршен инспекциски увид по несреќниот случај, а извештајот ќе биде комплетиран откако од сопственикот на свињарската фарма ќе биде предадена потребната документација. Инспекторите утврдиле дека починатиот работник немал респираторна заштита.

„Државниот инспекторат за труд веднаш по добивањето на пријавата излезе на увид на лице место и од самиот увид утврди дека е случена несреќа при работа, со фатална последица за еден од работниците, а другиот работник е со потешки повреди и истиот е транспортиран на Клиниката за токсикологија во Скопје. Со оглед на тоа што во моментот на надзорот од страна на работодавачот не е презентирана потребната документација врз основа на која би се утврдила целокупната фактичка состојба, инспекторите го задолжиле работодавачот во текот на денешниот ден да ја презентира на увид потребната документација“, изјави Томовска.

Таа посочи дека по утврдување и разгледување на документацијата ДИТ ќе го презентира случајот на јавноста. Според првичните информации починатиот работник ја отворил решетката која ги поврзува халата со дупката. Тој се симнал во дупката, за да го провери шиберот, кој го повлекува течното ѓубриво од халата, кон дупката. Инспекторите утврдиле дека во моментот на несреќата  починатиот работник немал респираторна заштита.

Од каков гас починал работникот О.Т, а неговиот колега С.Ј се бори за живот на Клиниката за токсикологија треба да утврди обудкцијата на починатиот работник.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ