вторник, 25 јуни 2024

30 британски пратеници повикаа да се поддржи автономијата за Сахара

Триесет британски пратеници во петокот испратија писмо до министерот за надворешни работи, Лорд Дејвид Камерон, за да побараат цврста поддршка за мароканската иницијатива за автономија на Сахара. Целта на нивната иницијатива е да се зајакнат сојузите на Обединетото Кралство со стабилни земји кои споделуваат слични вредности, како што е Мароко.

Објавено на

часот

Сподели

Потписниците ги истакнаа ветувачките можности за напредок и регионална стабилност што ги нуди Сахара. Тие нагласија дека потенцијалот на Сахара може да ги зајакне можностите во областа на енергијата, безбедните дистрибутивни синџири и отворениот пристап до нови пазари.

Според пратениците, поддршката од финансиските институции во Обединетото кралство, како што се UK Export Finance (UKEF) и British International Investment (BII), е клучна за да се постигне овој целосен потенцијал. Тие потсетија дека ваквата поддршка е конзистентна со трговскиот договор меѓу Обединетото Кралство и Мароко, кој ја покрива Сахара и кој беше оценет како легален од страна на Високиот суд на правдата.

Пратениците кои ја посетија Сахара го забележаа огромниот потенцијал и можностите достапни за локалната заедница и за Обединетото кралство. Тие нагласија дека поддршката на мароканскиот план за автономија на Сахара е во согласност со меѓународните принципи и заложби на Обединетото кралство. Оваа поддршка нема да ја загрози позицијата на Обединетото кралство во британските прекуморски територии и може да придонесе за мирот во регионот.

Предложената мароканска иницијатива за автономија на Сахара претставува остварлив пат кон трајниот мир и стабилност и ужива широка меѓународна поддршка, вклучувајќи ја и онаа на Обединетото Кралство и на повеќе од 80 земји ширум светот. Пратениците ја опишаа оваа иницијатива како најпрактична и најпрагматична за постигнување на стабилност.

Тие ги повикаа британските лидери да го препознаат водството на нивните клучни сојузници како најдобар начин на дејствување и дека неутралноста или разгледувањето на алтернативни решенија само би го одолговлекло штетното статус кво, ставајќи ја на ризик безбедноста на регионот.

Пратениците потенцираа дека следниот стратешки дијалог меѓу Обединетото кралство и Мароко ќе биде единствена можност за Лондон да ја редефинира својата улога и своето влијание во регионот. „Мароко ја заслужува нашата недвосмислена и целосна поддршка“, заклучија пратениците во своето обраќање.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ