понеделник, 24 јуни 2024

16 странски кратки филмови бесплатно ќе може да се гледаат на кумановскиот ФИЛМАЈ 2023

Објавено на

часот

Сподели

Наградени филмови се новозеландскиот `Дацун` режиран од Марк Албистон, српскиот `Ѕвер` со Јуриј Искаков како директор на фотографија, ‘Сеќавање на брза бура’ (Грција) по сценарио на Софија Георговасили, заедно со најдобриот домашен филм `Проблемот на Тина`,  и `Помеѓу зборовите` од Луксембург како најдобар краток филм .

Официјално селектирани филмови кои ќе бидат прикажани се: хрватскиот ‘Железна уста’, ‘Досие’ (Иран), ‘Цреши’ и ‘Техно, мама’ од Литванија, мексиканскиот ‘Онан’, ‘Никој’ (Португалија), ’40 минути’ и ‘Ден за капење’ од Русија, швајцарско-францускиот ‘Ферплеј’, и шпанските ‘Клаудија’ и ‘Хелено’.
 

Стручното жири на овогодишниот ФИЛМАЈ беше составено од три члена: Симона Димковска (актерка), Борна Зидариќ (сценарист и режисер) и Мартин Давитковски (член на фото-кино клуб „Козјак“).

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ