Состојки:
- 500 г маскарпоне
- 300 г пишкоти
- 300 мл силно кафе (еспресо, а може и нес)
- 2 лажици рум
- 4 јајца (посебно жолчките и белките)
- 100 г шеќер во прав
- 200 г ситно рендана чоколада за готвење
- какао
Приготвување:
Измешајте ги еспресото и румот. Кога смесата ќе се олади, натопувајте ги пишкотите по 1-2 секунди во неа и редете ги на дното на голема чинија за торта, во еден слој.
Одвојте ги белките и жолчките.
Изматете ги жолчките со шеќерот, 3 до 5 минути.
Во меѓувреме мешајте го со лажица маскарпонето за да омекне. Додајте му ги жолчките и матете 2 до 3 минути.
Убаво изматете ги белките во посебен сад додека да почнат да се формираат врвчиња, а потоа додајте ги во смесата со маскарпонето и измешајте со дрвена лажица.
Пренесете половина од смесата со маскарпоне врз првиот слој пишкоти.
Врз неа исто така во еден слој додајте ги останатите пишкоти натопени во кафе и рум. Врз нив намачкајте го другиот дел од смесата со маскарпоне.
Одозгора украсете со ренданата чоколада (или со какао). Чувајте ја тортата во фрижидер неколку часа пред сервирањето.