сабота, 30 ноември 2024

Супа од карфиол

Објавено на

часот

Сподели

▢ 100 г солен путер, поделен

▢ 1 среден кромид, ситно сечкан

▢ 1 морков, ситно сечкан

▢ 1 стебленце целер, ситно сечкано

▢ 1 главица карфиол, исечкана на парчиња од 3 см

▢ 2 лажици сечкан магдонос (свеж или сушен)

▢ 1 л пилешка супа од коцка

▢ 6 лажици брашно

▢ 500 мл млеко

▢ 250 мл неутрална павлака

▢ 1-2 ловорови листа

▢ 1 лажичка сол, или повеќе по желба

▢ црн пипер по желба

▢ 250 мл кисела павлака

Приготвување:

Во големо тенџере стопете 4 лажици путер на средно-висока температура. Додајте го кромидот и динстајте додека не порумени, 4 до 5 минути.

Додадете ги морковите и целерот и динстајте уште околу 2 минути. Додајте ги карфиолот и магдоносот и измешајте да се соединат. Покријте и варете на тивок оган 15 минути.

Додајте ја пилешката супа. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја температурата на средно ниска и оставете да се динста околу 10 минути.

Во средно тенџере растопете ги преостанатите 4 лажици путер на тивок оган. Во чинија изматете ги брашното и млекото да се соединат. Полека додадете ја смесата во путерот со постојано матење. Оставете да крчка додека не се згусне, околу 5 минути.

Тргнете го тенџерето од рингла и додајте ја неутралната павлака. Додајте ја смесата во супата што крчка. Ставете ги ловоровите листови. Оставете да крчка 15 до 20 минути. Пробајте и додајте уште сол или црн пипер, ако сакате.

Непосредно пред сервирањето, ставете ја киселата павлака во сад за сервирање. Додајте ѝ 2 до 3 лажички од топлата супа и измешајте да се соедини со киселата павлака. Истурете ја смесата во преостанатата супа и измешајте. Или, послужете во чинии и прелејте ги со кисела павлака. Послужете веднаш.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ