„Лонг - плејките“ ги претркаа ЦД-ата според продажбата
1678796259

„Минатогодишната продажба на плочи покажува дека винилот „ја зацементира“ својата улога на пазарот на современа музика“, истакна Мич Глејзиер - претседател и извршен директор на Здружението на дискографската индустрија на Америка - РИАА.

Продажбата на плочи се зголемува 16-та година по ред, а нивниот удел во приходите во однос на физички носачи на звук изнесува 71 отсто.

Приходите од снимена музика во САД се зголемуваат седма година по ред и достигнаа рекордни 15,9 милијарди долари.

Физичките записи со музика повторно ги надминаа дигиталните, што забележаа пад на приходите од 20 отсто во однос на лани, на 495 милиони долари, посочува извештајот. На врвот на популарноста - во 2012 година, дигиталните музички записи учествуваа со 43 отсто од продажбата.

Приходите од стриминг, што вклучуваат „претплата, услуги поддржани од реклами, дигитално и приспособено радио, платформи за социјални медиуми, дигитални фитнес-апликации и друго“, се зголемија за седум отсто, на рекордни 13,3 милијарди долари, што е удел во вкупниот приход од 84 отсто.