Приготвување:
Целите главици лук измијте ги и испечете ги во загреана рерна на средна температура, додека да омекнат, 15-20 минути.
Исечете ги излупените компири на коцки и сварете ги во зовриена вода. Исцедете ја водата, вратете ги во тенџерето и пасирајте ги компирите на ниска температура додека да испари целата преостаната вода.
Додајте им ги омекнатиот путер, крем-сирењето, хоплата и сол по вкус. Земете ги печените подоладени главици лук и истискајте ги за да излезе содржината од лушпите. Додајте ги печените лукчиња (оставете 2-3 лукчиња цели, за украс) во смесата со компири, промешајте и проверете дали е добро зачинето.
Додајте црн пипер, измешајте и послужете го пирето украсено со 2-3 лукчиња одозгора. Послужете го со говедски стек со сос од фета.
Состојки:
2,5 кг компири, излупени и исплакнети3 до 5 цели главици лук
150 г солен путер
250 г крем-сирење (по можност филаделфија или маскарпоне)
130 мл неутрална хопла
сол по вкус
црн пипер по вкус